“Het strand is een uitlaatklep: het geeft een gevoel van vrijheid. Ik heb de kust daarom altijd opgezocht en breng mensen hier graag samen.” Aan het woord is Fred de Ridder (54), eigenaar van Aan Zee Slapen en Strandpaviljoen De Kust in Wijk aan Zee.

Thuis komen bij Aan Zee Slapen
Aan Zee Slapen bestaat uit 23 huisjes die in twee rijen direct op het strand van Wijk aan Zee te vinden zijn. De huisjes zijn voorzien van een complete keuken, douche, toilet en goede bedden. In sommige zijn zelfs honden toegestaan. “We krijgen vaak te horen dat we een leuke plek hebben gecreëerd waar mensen tot rust komen, weg uit het de hectiek. Dat is ons doel: op ongedwongen wijze mensen welkom heten op het strand van Wijk aan Zee.” Het team achter Aan Zee Slapen bestaat uit tien medewerkers; door hen voelen gasten zich helemaal thuis. “Zij geven uitleg over de huisjes, zorgen dat de bagage wordt opgehaald en vertellen meer over de omgeving en bezienswaardigheden.”

Familiestrand met fantastisch uitzicht
Rust: dat is hoe Aan Zee Slapen in één woord het beste kan worden omschreven. “Er zijn daarom geen tv’s in de huisjes. De gedachte hierachter is dat als je geen tv hebt, je hier ook niet naar hoeft te kijken.” Kortom, gasten kunnen ontspannen met de voeten in het zand of spelletje met de kinderen. “Wanneer mensen er toch naar vragen, dan antwoord ik: de grootste televisie ligt recht voor je neus. De scheepvaart in de buurt zorgt voor genoeg bekijks: ’s avonds varen er zelfs hele kerstbomen – cruiseschepen dus – voorbij.” Het strand voor Aan Zee Slapen is een dynamische plek met genoeg aanloop. “Het is een echt familiestrand: breed, overzichtelijk en kinderen kunnen lekker spelen terwijl de ouders of grootouders het rustiger aan doen.” Stilzitten hoeft trouwens niet. Dankzij de samenwerking met de kitesurfschool kunnen gasten privélessen kiten, surfen en blokarten volgen. Bij Strandpaviljoen De Kust kunnen zij aanvullend smakelijk ontbijten, lunchen en dineren. “Of gasten kunnen natuurlijk zelf koken; net waar ze zin in hebben!”

De diversiteit van Wijk aan Zee
Wijk aan Zee is een laagdrempelig en divers dorp waar niet veel hoeft. “Daar worden onze mannelijke gasten doorgaans blij van, want winkelen is er niet echt bij. Tenzij gasten naar Haarlem of Alkmaar gaan natuurlijk. In het Aan Zee Slapen magazine hebben wij gebundeld welke activiteiten de omgeving biedt, zoals de Beverwijkse Bazaar, het Bunker Museum en de Bunkerroute.” Door de samenwerking met de reddingsbrigade worden gasten verder geïnformeerd over de risico’s van zwemmen in zee. “We willen dat mensen onbezorgd kunnen genieten. Zelfs mensen die met tegenslagen te maken hebben gehad. We hebben de huisjes daarom kort geleden voor een midweek beschikbaar gesteld aan een goed doel. Het was prachtig om te zien dat andere partijen direct aanbieden om een extra bijdrage te leveren. Het leven draait niet alleen om jezelf; je mag zo nu en
dan aan anderen denken. Aan Zee Slapen gaat deze actie daarom jaarlijks herhalen voor wisselende goede doelen.”
Kleinschalig genieten
“Vijftien jaar geleden had ik al plannen om vakantiewoningen op het strand te realiseren; tien jaar later liet het bestemmingsplan van de gemeente het toe. We zijn nu begonnen aan ons vijfde seizoen. De volgende stap is om de huisjes ook toegankelijk te maken voor mindervaliden. Hiervoor hebben wij opnieuw medewerking van de gemeente nodig. Er is in ieder geval grote behoefte onder mensen met een beperking om op het strand te slapen.” De grote kracht van Aan Zee Slapen is dat er geen verrassingen achteraf bestaan: alle kosten zitten bij de huurprijs in, zelfs de toeristenbelasting, centrale verwarming, wifi, het aardgas en linnengoed. “Tussendoor rekenen we niets voor extra linnengoed en handdoeken. Deze flexibiliteit zorgt ervoor dat gasten zich echt op hun gemak voelen. We willen Aan Zee Slapen verder ontwikkelen en toch de kleinschaligheid behouden. Onze gasten zijn namelijk geen nummertjes voor ons; diverse families bezoeken ons ondertussen drie of vier keer per jaar. Het is hoe dan ook belangrijk dat alle gasten onze medewerkers persoonlijk kennen.”

Over Aan Zee Slapen
Strandopgang: Relweg in Wijk aan Zee
Geopend: van maart tot oktober
Strandhuisjes: van 4 tot 6 personen
Extra: gratis parkeren en bagageservice
Website Aan Zee Slapen: www.aanzeeslapen.nl
Website Strandpaviljoen De Kust: www.strandpaviljoendekust.nl

Genieten van zon, zee en strand bij Aan Zee Slapen
Genieten van zon, zee en strand bij Aan Zee Slapen
De openslaande deuren halen het strandleven naar binnen
De openslaande deuren halen het strandleven naar binnen
De strandhuisjes zijn van alle gemakken voorzien: inclusief complete keuken
De strandhuisjes zijn van alle gemakken voorzien: inclusief complete keuken
Bereid zelf een lekkere maaltijd of laat je verwennen bij Strandpaviljoen De Kust
Bereid zelf een lekkere maaltijd of laat je verwennen bij Strandpaviljoen De Kust
Het strand voor Aan Zee Slapen staat bekend als hét familiestrand in de regio
Het strand voor Aan Zee Slapen staat bekend als hét familiestrand in de regio